Proste to RODO ochrona danych w medycynie

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie

Wsparcie dla Inspektorów Ochrony Danych w realizacji szkoleń personelu medycznego

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie.

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie. Kierowani własnym doświadczeniem, jak również poczuciem potrzeby wsparcia Inspektorów Ochrony Danych w realizacji ich zadań związanych z prowadzeniem szkoleń dla personelu medycznego przygotowaliśmy materiał dydaktyczny poświęcony tematyce ochrony danych osobowych w gabinetach lekarskich.

Jak skutecznie szkolić personel medyczny.

Elementami, jakie zadecydowały o tym, że warto jest skorzystać z interaktywnej formy szkoleniowej są:

  • utrudniony dostęp IODa do personelu, z uwagi na okres pandemii COVID-19,
  • obciążenie personelu medycznego szeregiem zadań administracyjnych,
  • brak czasu na udział w stacjonarnych warsztatach szkoleniowych,
  • nakład czasu niezbędny do poświęcenia dla przeprowadzenia szkoleń stacjonarnych w grupach.

W jaki sposób pomagamy IOD.

Pomoc nasza polega na:

  • przygotowaniu merytorycznego programu szkolenia, z naciskiem na przykłady i praktyczny wymiar przekazywanych informacji,
  • dostarczeniu gotowego produktu, jakim jest nagranie audio/video na którym nasi eksperci omawiają szczegółowo wybrane zagadnienia,
  • przesłaniu materiałów dydaktycznych, w formie prezentacji, czy to list obecności, pozwalających na osiągnięcie efektu w postaci rozliczalności realizacji szkoleń,
  • udzieleniu wsparcia konsultacyjnego, przed szkoleniem, jeśli zajdzie taka potrzeba nasi eksperci dostępni są dla IOD który będzie miał potrzebę omówienia wybranych elementów prezentacji.

"Ochrona danych osobowych w gabinecie lekarskim"

Program szkolenia.

  1. Dane służbowe lekarzy – możliwość ich wykorzystywania przez podmiot medyczny.
  2. Identyfikatory / tabliczki imienne – dopuszczalność i warunki stosowania.
  3. Ochrona wizerunku personelu medycznego – co z nagrywaniem wizyt przez pacjenta.
  4. Zasady pracy w gabinecie lekarskim.
  5. Zasady korzystania z systemów teleinformatycznych.
  6. Prawo pacjenta do poszanowania godności i intymności.
  7. Zasady postępowania z wadliwą dokumentacją.
  8. Studium przypadku – co w praktyce może się wydarzyć.

Przykładowe slajdy.

Tematyka szkolenia została posegregowana i zaprezentowana na 18 osobnych slajdach. Każdy z nich opatrzony został komentarzem naszych ekspertów. Dzięki temu przekaz jest pełny, a informacja czytelna i zrozumiała dla uczestników.

Ochrona danych osobowych w gabinecie lekarskim
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Wsparcie IODa w prowadzeniu szkoleń dla medycyny
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Dominik Spałek Magdalena Waszak

Informacje techniczne.

Format pliku: VIDEO
Czas trwania nagrania: 60 min.
Możliwość samodzielnego odtworzenia przez pracownika: TAK
Możliwość odsłuchania nagrania na telefonie: TAK
Prezentacja ze szkolenia w formie PDF: TAK
Lista obecności (rozliczalność): TAK
Test sprawdzający wiedzę (po szkoleniu): TAK

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka na gruncie RODO.

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka na gruncie RODO, wyjaśni nam dr Jakub Rzymowski. Obowiązek uwzględnienia ryzyka, na gruncie RODO wynika z art. 24 ust. 1 RODO i z art. 32 ust. 1 RODO.

Czytaj dalej

Jak prowadzić BIP

BIP Biuletyn Informacji Publicznej - szkolenie jak prowadzić

Jak prowadzić BIP - warsztaty szkoleniowe

Jak poprawnie prowadzić BIP, czyli Biuletyn Informacji Publicznej w samorządowej jednostce organizacyjnej zgodnie z prawem. Biuletyn Informacji Publicznej (BIP) został stworzony w celu powszechnego udostępniania informacji publicznej w postaci elektronicznej. Biuletyn ten składa się z witryn WWW, na których władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne udostępniają informacje publiczne wymagane przez polskie prawo.

Czytaj dalej

Praktyczne aspekty ochrony danych osobowych w placówkach oświatowych

Praktyczne aspekty ochrony danych osobowych w placówkach oświatowych.

Praktyczne aspekty ochrony danych osobowych - WEBINAR

Praktyczne aspekty ochrony danych osobowych w placówkach oświatowych to szkolenie podnoszące kompetencje oraz praktyczne umiejętności dyrekcji, pracowników administracji oraz osób zajmujących się ochroną danych osobowych w jednostkach oświatowych w interpretowaniu zagadnień wynikających z RODO i przepisów sektorowych.

Tematyka ochrony danych w tym danych osobowych w realiach placówek oświatowych, wciąż budzi wiele kontrowersji. Przeprowadzona przez nas analiza potrzeb szkoleniowych pozwoliła na przygotowanie materiału szkoleniowego wycelowanego dokładnie w najbardziej problematyczną tematykę. Szkolenie ma wyeliminować braki w umiejętnościach radzenia sobie ze stosowaniem w praktyce przepisów RODO. Szczegółowy wykaz materiałów, jakie otrzymują uczestnicy szkolenia.

Czytaj dalej

Zakazane praktyki – infografika

Infografika zakazane praktyki

Infografika RODO

Infografika RODO. Zgodnie z art. 39 ust. 1 lit. b) Rozporządzenia RODO jednym z zadań IOD jest prowadzenie szkoleń personelu ADO uczestniczącego w operacjach przetwarzania danych oraz przeprowadzanie audytów w ww. zakresie. Infografika “Zakazane praktyki” jest narzędziem, dzięki któremu w sposób prosty i czytelny dociera się do odbiorcy przekazu. Materiał wskazuje na zasadnicze praktyki, które nie powinny mieć miejsca w PWDL. Bezpłatny materiał do pobrania dla IOD.

"Zakazane praktyki" infografika

Autorem niniejszego tekstu jest Dominik Spałek. Copyright by © D.Spałek. Autor wyraża zgodę na niekomercyjne udostępnianie niniejszego tekstu, jednak wyłącznie w niezmienionej formie i treści, łącznie z niniejszymi zapisami. Proste to RODO.

Ocena materiału:

Infografika zakazane praktyki
5/5

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych – praktycznie i na realnych przykładach w PWDL

Szkolenie dla zaawansowanych dr Jakub Rzymowski Dominik Spałek

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych - praktycznie i na realnych przykładach z jednostek medycznych.

Dyskusja i rozwiązania dla realnych problemów jednostek medycznych

Warsztaty Proste to RODO 2, mają być dla Państwa pomocne w rozwiązaniu codziennych problemów w pracy. Jest dla nas najistotniejsze, aby szkolenie było dla Państwa użyteczne. Dlatego sporą część czasu poświęcimy dyskusji i odpowiedziom na Państwa pytania. Zdajemy sobie sprawę, jak ważną rzeczą w pracy IOD / ADO jest rozwiązywanie problemów. Mając to na względzie, każdy z uczestników warsztatów będzie miał możliwość aktywnego brania udziału w dyskusji. Każdy będzie mógł zadać swoje indywidualne pytanie.

 

Czytaj dalej

Naruszenia ochrony danych osobowych.

Proste to RODO

Rozpoznawanie incydentów oraz procedura powiadamiania UODO.

Czytaj dalej

Proste to RODO – I edycja

Proste to RODO - I edycja

Proste to RODO - I edycja warsztatów szkoleniowych

Nabór zakończony - lista rezerwowa

Istnieje możliwość zapisania się na listę rezerwową do grupy oczekującej.

Czytaj dalej