Proste to RODO ochrona danych w sektorze medycznym

Wdrożenie RODO w jednostkach medycznych. RODO w medycynie. Przygotowanie dokumentacji RODO. Szkolenia z ochrony danych osobowych.

Proste to RODO

Ochrona danych w sektorze medycznym

Zakazane praktyki – infografika

Infografika zakazane praktyki

Infografika RODO

Infografika RODO. Zgodnie z art. 39 ust. 1 lit. b) Rozporządzenia RODO jednym z zadań IOD jest prowadzenie szkoleń personelu ADO uczestniczącego w operacjach przetwarzania danych oraz przeprowadzanie audytów w ww. zakresie. Infografika “Zakazane praktyki” jest narzędziem, dzięki któremu w sposób prosty i czytelny dociera się do odbiorcy przekazu. Materiał wskazuje na zasadnicze praktyki, które nie powinny mieć miejsca w PWDL. Bezpłatny materiał do pobrania dla IOD.

"Zakazane praktyki" infografika

Autorem niniejszego tekstu jest Dominik Spałek. Copyright by © D.Spałek. Autor wyraża zgodę na niekomercyjne udostępnianie niniejszego tekstu, jednak wyłącznie w niezmienionej formie i treści, łącznie z niniejszymi zapisami. Proste to RODO.

Ocena materiału:

Infografika zakazane praktyki
5/5

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych – praktycznie i na realnych przykładach w PWDL

Szkolenie dla zaawansowanych dr Jakub Rzymowski Dominik Spałek

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych - praktycznie i na realnych przykładach z jednostek medycznych.

Dyskusja i rozwiązania dla realnych problemów jednostek medycznych

Warsztaty Proste to RODO 2, mają być dla Państwa pomocne w rozwiązaniu codziennych problemów w pracy. Jest dla nas najistotniejsze, aby szkolenie było dla Państwa użyteczne. Dlatego sporą część czasu poświęcimy dyskusji i odpowiedziom na Państwa pytania. Zdajemy sobie sprawę, jak ważną rzeczą w pracy IOD / ADO jest rozwiązywanie problemów. Mając to na względzie, każdy z uczestników warsztatów będzie miał możliwość aktywnego brania udziału w dyskusji. Każdy będzie mógł zadać swoje indywidualne pytanie.

 

Umowy powierzenia przetwarzania danych.

Kiedy należy, kiedy nie wolno, kiedy warto zawierać umowy powierzenia przetwarzania danych w medycynie.

Upoważnienia do przetwarzania danych osobowych.

W jakich okolicznościach i komu trzeba nadawać upoważnienia, kiedy nie trzeba i w jakiej formie.

Monitoring wizyjny i monitoring pracy pracowników i badanie trzeźwości.

Kiedy wolno, się kamerować, na jakich zasadach, kiedy nie wolno dopuścić pracownika do pracy.

Ewidencja czasu pracy pracowników jednostek medycznych.

Czyli co wpisywać, czego nie wpisywać, komu pokazywać.

Naruszenia i zgłoszenia do PUODO.

Co Cię czeka w praktyce, co Cię może spotkać i jak sobie radzić. Najczęściej spotykane stany faktyczne w praktyce PWDL.

Zasady przetwarzania danych.

Czy wystarczy że ADO tylko przestrzega zasad określonych w RODO?

Odpowiedzialność na gruncie RODO.

Nietypowe przypadki, w których należy liczyć się z tym, że odpowiedzialność może wystąpić.

Audyt RODO.

Słów kilka o tym, czy warto jest powiedzieć "sprawdzam!".

Przychodzi kontrola i odrócenie ciężaru dowodu.

Czyli, jak się bronić, kiedy trzeba się bronić.

Jak wygląda schemat naszego szkolenia "Proste to RODO 2"

I - audyt dokumentacji RODO test kompletności i poprawności wdrożonej dokumentacji RODO

W pierwszej części szkolenia Warsztaty Proste to RODO 2 przedstawimy informacje, które pozwolą na dokonanie samooceny wdrożonej dokumentacji RODO. Dzięki temu testowi będą Państwo w stanie ocenić zasadność wykonania jej przeglądu pod kątem kompletności i zgodności z przepisami Rozporządzenia RODO.

II - omówienie wzorów dokumentów RODO

W tej części szkolenia Warsztaty Proste to RODO 2 przedstawimy zasady tworzenia dokumentacji RODO, konkretnych dokumentów. Omówimy przygotowane przez nas wzory.

Każdy z uczestników otrzyma wypełnione wzory dokumentów RODO.

  • RCPD – rejestru czynności przetwarzania danych dla jednostki medycznej.
  • OR – oceny ryzyka przetwarzania danych.
  • KI – klauzul informacyjnych dla pacjenta, dla pracownika, dla kandydata, dla kontrahenta i inne.

Każdy z uczestników otrzyma przygotowane wzory Procedur

Kierowani naszym doświadczeniem i wiedzą stworzyliśmy gotowe wypełnione wzory dokumentów, które ułatwią w sposób istotny IOD, czy nawet samodzielnemu ADO, ich skuteczne wdrożenie do stosowania w swojej placówce medycznej. Wdrożenie  bez konieczności angażowania ogromnych nakładów siła, a co za tym idzie, środków finansowych.

III - panel dyskusyjny / indywidualne tematy / dyskusja i bieżące problemy

Nasze szkolenie Warsztaty Proste to RODO 2 nastawione jest na praktyczną wiedzę. Z tego względu zdecydowaliśmy się, iż znaczącą część czasu przeznaczymy na dyskusję. Każdy z uczestników będzie mógł zadawać pytania naszym prelegentom oraz podejmować dyskusję. Praca IOD w jednostkach medycznych polega na nieustannym śledzeniu otoczenia, w jakim one funkcjonują. Z tego względu inspektorzy zmuszeni są do szybkiego i sprawnego reagowania na działania:

  • pacjentów,
  • podmiotów występujących w ich otoczeniu,
  • Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
  • Ministerstwa Zdrowia,
  • Rzecznika Prawa Pacjenta,
  • innych PWDL.

Spowodowany opisanym dynamicznym otoczeniem szum informacyjny skutkuje tym, iż IOD zmuszeni są samodzielnie analizować kolejne interpretacje, doniesienia, opinie, czy raportami organów kontrolnych. Po to, aby wybrać właściwe rozwiązanie dla ADO. Często w tych analizach pozostawieni są sami sobie, albo zaczynają przejmować kompetencje innych służb w swoich jednostkach. Osamotnienie IOD w podejmowaniu analiz takich problemów skutkuje tym, iż faktyczny zakres ich obowiązków, niezbędnej wiedzy i oczekiwań wykracza daleko poza dziedzinę ochrony danych osobowych. Z tego względu szkolenie Warsztaty Proste to RODO 2 ma odpowiadać na realne potrzeby, na realne problemy jednostek medycznych. 

Co należy zrobić, aby się zapisać na szkolenie.

Zarezerwuj miejsce na szkolenie

Nie czekaj do ostatniej chwili, zarezerwuj sobie miejsce na szkolenie Proste to RODO.

  • Kup bilet na szkolenie Proste to RODO
  • Po zakupie prześlij do nas listę swoich indywidualnych pytań
  • Dokonaj płatności.
  • Ilość miejsc ograniczona decyduje kolejność zgłoszeń telefonicznych.
Ilość zgłoszeń przyjętych od uczestników.
Ilość zgłoszeń na szkolenia 45%

Ruszył nabór na szkolenia Proste to RODO 2. Nie czekaj zarezerwuj swoje miejsce już dziś, skorzystaj z preferencyjnej ceny. Wykup swój bilet i zadaj pytanie, na które odpowiemy na szkoleniu.

5/5

Sprawdź promocję (ilość miejsc ograniczona)

Do kogo adresowane jest szkolenie:

Osoby zarządzające (ADO).
Inspektorzy Ochrony Danych.
Administratorzy Systemów Informatycznych.
Informatycy i osoby zarządzające systemem teleinformatycznym.
Osoby odpowiedzialne za zabezpieczenie systemów informatycznych.
Osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych.

Dodatkowe korzyści dla uczestników szkolenia:

Świadczenia dodatkowe dla uczestników szkolenia:

Przerwy kawowe: kawa, herbata, ciasto
Przerwa obiadowa: obiad dla uczestników

Termin i miejsce szkolenia:

Planowane terminy szkolenia:
03.II.2020 r.Częstochowa

Minimalna ilość uczestników:

Minimalna ilość uczestników dla grupy szkoleniowej.
15 osób.

Osoby prowadzące:

dr Jakub Rzymowski
mgr Dominik Spałek
mgr Michał Kubik

Kompletny Rejestr Czynności Przetwarzania Danych Osobowych dla przychodni [PWDL].

5/5

1499,00 pln

Procedura udostępniania dokumentacji medycznej. Kompletny zestaw wzorów dokumentów i ich opis.

5/5

79,00 pln

Jak prowadzić ewidencję udostępnionej dokumentacji medycznej. Gotowa procedura.

5/5

29,00 pln

Wypełniony wzór Klauzuli Informacyjnej dla Pacjentów jednostek medycznych. Opis sposobów realizacji obowiązku.

5/5

149,00 pln

Procedura realizacji obowiązku informacyjnego w jednostce medycznej. Dokument ułatwiający określenie metod realizacji obowiązku oraz rozliczalność.​

5/5

99,00 pln

Naruszenia ochrony danych osobowych.

Proste to RODO

Rozpoznawanie incydentów oraz procedura powiadamiania UODO.

Uruchamiamy telefoniczną możliwość zgłoszenia chęci udziału.

Informujemy iż ruszyły telefoniczne zapisy chętnych do wzięcia udziału w szkoleniu.

  • Zgłoś chęć udziału telefonicznie.
  • Odbierz e-mail, wypełnij i odeślij nam dokumenty zgłoszeniowe.
  • Dokonaj płatności.
  • Ilość miejsc ograniczona decyduje kolejność zgłoszeń telefonicznych.

Telefoniczne zapisy na szkolenia:

tel. 694 494 240

Ilość zgłoszeń przyjętych od uczestników.
Ilość zgłoszeń na szkolenia 15%

Do kogo adresowane jest szkolenie:

Osoby zarządzające (ADO) Inspektorzy Ochrony Danych Administratorzy Systemów Informatycznych Osoby odpowiedzialne za zabezpieczenie systemów informatycznych Osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych.

Program ramowy szkolenia:

Podstawy prawne Wytyczne pozwalające na skuteczne rozpoznawanie zagrożeń. Przykłady sytuacji kryzysowych oraz omówienie sposobów reagowania. Świadomość personelu jednostki dot. informowania o sytuacjach kryzysowych. Przedstawienie procedury realizacji zgłoszenia naruszenia. Konsekwencja uchybień w zakresie dokonywania zgłoszeń. Zasady postępowania w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych. Studium przypadku. Procedura pytań pomocnych w analizie charakteru incydentu.

Minimalna ilość uczestników:

Minimalna ilość uczestników dla grupy szkoleniowej.
15 osób.

Osoby prowadzące:

dr Jakub Rzymowski

Proste to RODO – I edycja

Proste to RODO - I edycja

Proste to RODO - I edycja warsztatów szkoleniowych

Nabór zakończony - lista rezerwowa

Istnieje możliwość zapisania się na listę rezerwową do grupy oczekującej.

  • Zgłoś chęć udziału telefonicznie.
  • Odbierz e-mail, wypełnij i odeślij nam dokumenty zgłoszeniowe.
  • Dokonaj płatności.
  • Ilość miejsc ograniczona decyduje kolejność zgłoszeń telefonicznych.

Telefoniczne zapisy na listę oczekujących:

tel. 694 494 240

Ilość zgłoszeń na listę oczekujących na szkolenie
Ilość zgłoszeń na szkolenia 45%

Termin i miejsce szkolenia:

Planowane terminy szkolenia:
IX.2019 r. (sierpień) – Częstochowa

Do kogo adresowane jest szkolenie:

Osoby zarządzające (ADO).
Inspektorzy Ochrony Danych.
Administratorzy Systemów Informatycznych.
Osoby odpowiedzialne za zabezpieczenie systemów informatycznych.
Osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych.

Program ramowy szkolenia:

Omówienie podstawowych zagadnień wprowadzających. RODO od strony praktycznej. Mity i fakty na temat zgody konieczności uzyskania zgody od Pacjenta. Komputer jako narzędzie pracy pracownika Jednostki Rejestracja przeprowadzona zgodnie z przepisami RODO Procedura udostępniania dokumentacji medycznej – po zmianie przepisów Obowiązek informowania o wystąpieniu incydentu

Gotowe wypełnione przykładowe wzory dokumentów:

  • Klauzula Informacyjna dla Pacjentów Jednostki – wypełniona
  • Warunki zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych
  • Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych
  • Oświadczenie o zachowaniu poufności oraz tajemnicy
  • Formularz zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych
  • Przykładowe zagrożenia oraz sposoby postępowania w przypadku naruszeń bezpieczeństwa danych osobowych
  • Zjawiska świadczące o możliwości naruszenia ochrony danych osobowych.
  • Naruszenia ochrony danych osobowych przez obsługę informatyczną
  • Zasady użytkowania zasobów komputerowych i sieci komunikacyjnych
  • Arkusz kontrolny – dla systemu eWUŚ
  • Instrukcja udostępniania dokumentacji medycznej
  • Wniosek o udostępnienie dokumentacji medycznej
  • Oświadczenie o upoważnieniu do dokumentacji medycznej
  • Oświadczenie o upoważnieniu do uzyskiwania informacji o stanie zdrowia i udzielonych świadczeniach zdrowotnych – formularz
  • Zasady postępowania w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych
  • .

    Dodatkowe korzyści dla uczestników szkolenia:

    Rabat na publikacje merytoryczne dot. RODO. (m.in. Komentarz do RODO)
    Rabat przy zakupie programu do ewidencji udostępnionej dokumentacji medycznej.

    Świadczenia dodatkowe dla uczestników szkolenia:

    Kawa / herbata
    Zimne napoje
    Ciasto
    Lunch (obiad)

    Minimalna ilość uczestników:

    Minimalna ilość uczestników dla grupy szkoleniowej.
    15 osób.

    Osoby prowadzące:

    dr Jakub Rzymowski
    mgr inż. Michał Kubik
    mgr Rafał Kosuń

    Warsztaty RODO

    I edycja - Proste to RODO

    26 lutego 2019 r. miały miejsce szkolenia z cyklu"Proste to RODO". Była to pierwsza edycja cyklu szkoleniowego dedykowanego dla podmiotów medycznych. Pragniemy podziękować wszystkim uczestnikom za aktywny udział w warsztatach. Dziękujemy także głównym prowadzącym dr Jakubowi Rzymowskiemu oraz mgr inż. Michałowi Kubikowi. Media o nas: www.cz.info.pl