Proste to RODO ochrona danych w medycynie

Elektroniczna Dokumentacja Medyczna w 2021

Elektroniczna Dokumentacja Medyczna w 2021

Elektroniczna Dokumentacja Medyczna w 2021 r.

Elektroniczna Dokumentacja Medyczna w 2021 r. warsztaty szkoleniowe pozwalające na podniesienie swoich kompetencji w obszarze prowadzenia dokumentacji medycznej w postaci elektronicznej.

Fakty są takie, że nowe przepisy już obowiązują.

Problemów jest wiele, bardzo wiele.

Wciąż i ciągle w dyskusjach z zarządzającymi jednostkami medycznymi słyszalne są głosy, iż informatyzacja służby zdrowia to proces, którym nie do końca należy się martwić, że czasu na przygotowanie systemu do EDM jest dużo, że wcale nie trzeba dokonywać jakichś drastycznych zmian w oprogramowaniu. Prawda jest jednak inna. Do stosowania nowych przepisów, nowego rozporządzenia trzeba się przygotować logistycznie, organizacyjnie a przede wszystkim mentalnie.

Warsztaty szkoleniowe z prowadzenia dokumentacji medycznej.

Szkolenie skierowane jest do:

  • kadry zarządzającej podmiotami medycznymi,
  • inspektorów ochrony danych osobowych,
  • pracowników podmiotów ambulatoryjnych – lekarzy,
  • pracowników zajmujących się prowadzeniem dokumentacji, jej udostępnianiem,
  • fizykoterapeutów,
  • lekarzy i pielęgniarek prowadzących indywidualne praktyki.

Warsztaty szkoleniowe z prowadzenia dokumentacji medycznej.

Dr Jakub Rzymowski z Kancelarii adwokackiej Eurokancelaria prof. Maria Królikowska – Olczak to gwarancja satysfakcji dla Państwa. Wieloletnia praktyka trenerska poparta ugruntowaną wiedzą to gwarancja satysfakcji i zadowolenia ze szkolenia.

Uczestniczy szkolenia dowiedzą się o tym:

  • jakiego rodzaju zmiany zostały wprowadzone treścią nowego Rozporządzenia.
  • co zmieniło się we wzorach dokumentacji dotychczas stosowanej,
  • kiedy należy prowadzić dokumentację w postaci elektronicznej,
  • jakie są terminy dla wdrożenia w życie nowych przepisów,
  • co należy brać pod uwagę modernizując swój system informatyczny,
  • jak należy prowadzić nową dokumentację medyczną,
  • w jaki sposób będzie można udostępniać dokumentację medyczną,
  • jakie są mechanizmy podpisywania dokumentacji medycznej po zmianach.

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie

Wsparcie dla Inspektorów Ochrony Danych w realizacji szkoleń personelu medycznego

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie.

Wsparcie dla IOD w realizacji szkoleń w medycynie. Kierowani własnym doświadczeniem, jak również poczuciem potrzeby wsparcia Inspektorów Ochrony Danych w realizacji ich zadań związanych z prowadzeniem szkoleń dla personelu medycznego przygotowaliśmy materiał dydaktyczny poświęcony tematyce ochrony danych osobowych w gabinetach lekarskich.

Jak skutecznie szkolić personel medyczny.

Elementami, jakie zadecydowały o tym, że warto jest skorzystać z interaktywnej formy szkoleniowej są:

  • utrudniony dostęp IODa do personelu, z uwagi na okres pandemii COVID-19,
  • obciążenie personelu medycznego szeregiem zadań administracyjnych,
  • brak czasu na udział w stacjonarnych warsztatach szkoleniowych,
  • nakład czasu niezbędny do poświęcenia dla przeprowadzenia szkoleń stacjonarnych w grupach.

W jaki sposób pomagamy IOD.

Pomoc nasza polega na:

  • przygotowaniu merytorycznego programu szkolenia, z naciskiem na przykłady i praktyczny wymiar przekazywanych informacji,
  • dostarczeniu gotowego produktu, jakim jest nagranie audio/video na którym nasi eksperci omawiają szczegółowo wybrane zagadnienia,
  • przesłaniu materiałów dydaktycznych, w formie prezentacji, czy to list obecności, pozwalających na osiągnięcie efektu w postaci rozliczalności realizacji szkoleń,
  • udzieleniu wsparcia konsultacyjnego, przed szkoleniem, jeśli zajdzie taka potrzeba nasi eksperci dostępni są dla IOD który będzie miał potrzebę omówienia wybranych elementów prezentacji.

"Ochrona danych osobowych w gabinecie lekarskim"

Program szkolenia.

  1. Dane służbowe lekarzy – możliwość ich wykorzystywania przez podmiot medyczny.
  2. Identyfikatory / tabliczki imienne – dopuszczalność i warunki stosowania.
  3. Ochrona wizerunku personelu medycznego – co z nagrywaniem wizyt przez pacjenta.
  4. Zasady pracy w gabinecie lekarskim.
  5. Zasady korzystania z systemów teleinformatycznych.
  6. Prawo pacjenta do poszanowania godności i intymności.
  7. Zasady postępowania z wadliwą dokumentacją.
  8. Studium przypadku – co w praktyce może się wydarzyć.

Przykładowe slajdy.

Tematyka szkolenia została posegregowana i zaprezentowana na 18 osobnych slajdach. Każdy z nich opatrzony został komentarzem naszych ekspertów. Dzięki temu przekaz jest pełny, a informacja czytelna i zrozumiała dla uczestników.

Ochrona danych osobowych w gabinecie lekarskim
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Wsparcie IODa w prowadzeniu szkoleń dla medycyny
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Wsparcie szkoleniowe dla IOD - szkolenia pracowników medycznych
Dominik Spałek Magdalena Waszak

Informacje techniczne.

Format pliku: VIDEO
Czas trwania nagrania: 60 min.
Możliwość samodzielnego odtworzenia przez pracownika: TAK
Możliwość odsłuchania nagrania na telefonie: TAK
Prezentacja ze szkolenia w formie PDF: TAK
Lista obecności (rozliczalność): TAK
Test sprawdzający wiedzę (po szkoleniu): TAK

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka na gruncie RODO.

Jak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka na gruncie RODO, wyjaśni nam dr Jakub Rzymowski. Obowiązek uwzględnienia ryzyka, na gruncie RODO wynika z art. 24 ust. 1 RODO i z art. 32 ust. 1 RODO.

Czytaj dalejJak prawidłowo wykonać ocenę ryzyka

Jak prowadzić dokumentację medyczną po zmianach

Elektroniczna Dokumentacja Medyczna - Rozporządzenie w sprawie dokumentacji medycznej

Jak prowadzić dokumentację medyczną

Jak prowadzić dokumentację medyczną, oto pytanie, które spędza sen z powiek lekarzom,osobom zarządzającym podmiotami medycznymi, administratorom systemów informatycznych, a także inspektorom ochrony danych. Dnia 15 kwietnia 2020r. weszło w życie nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 06 kwietnia 2020r., w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania (Dz.U. 2020, poz. 666).

Czytaj dalejJak prowadzić dokumentację medyczną po zmianach

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych – praktycznie i na realnych przykładach w PWDL

Szkolenie dla zaawansowanych dr Jakub Rzymowski Dominik Spałek

Warsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych - praktycznie i na realnych przykładach z jednostek medycznych.

Dyskusja i rozwiązania dla realnych problemów jednostek medycznych

Warsztaty Proste to RODO 2, mają być dla Państwa pomocne w rozwiązaniu codziennych problemów w pracy. Jest dla nas najistotniejsze, aby szkolenie było dla Państwa użyteczne. Dlatego sporą część czasu poświęcimy dyskusji i odpowiedziom na Państwa pytania. Zdajemy sobie sprawę, jak ważną rzeczą w pracy IOD / ADO jest rozwiązywanie problemów. Mając to na względzie, każdy z uczestników warsztatów będzie miał możliwość aktywnego brania udziału w dyskusji. Każdy będzie mógł zadać swoje indywidualne pytanie.

 

Czytaj dalejWarsztaty Proste to RODO 2 dla zaawansowanych – praktycznie i na realnych przykładach w PWDL

Naruszenia ochrony danych osobowych.

Proste to RODO

Rozpoznawanie incydentów oraz procedura powiadamiania UODO.

Czytaj dalejNaruszenia ochrony danych osobowych.

Proste to RODO – I edycja

Proste to RODO - I edycja

Proste to RODO - I edycja warsztatów szkoleniowych

Nabór zakończony - lista rezerwowa

Istnieje możliwość zapisania się na listę rezerwową do grupy oczekującej.

Czytaj dalejProste to RODO – I edycja

20% off

Rabat

Kod rabatowy dla powracających Klientów