Proste to RODO ochrona danych w sektorze medycznym

Wdrożenie RODO w jednostkach medycznych. RODO w medycynie. Przygotowanie dokumentacji RODO. Szkolenia z ochrony danych osobowych.

Proste to RODO

Ochrona danych w sektorze medycznym

Badanie finansowe a umowa powierzenia przetwarzania danych

Sprawozdanie finansowe a umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych

Czy z biegłym rewidentem należy zawrzeć umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych w ramach jego czynności, które będzie wykonywał ?

Sprawozdanie finansowe a umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych [UMPO].Za sprawą komunikatu nr 36 i 38 Polskiej Izby Biegłych Rewidentów, sprawa braku zasadności zawierania umów powierzeni, stała się nie tak oczywista. Izba stanęła bowiem na stanowisku, iż zasadnym i celowym jest zawarcie umowy powierzenia przetwarzania danych z biegłym rewidentem. W praktyce spotkać można rozbieżne interpretacje i opinie. Jedne z nich przyznają rację stanowisku, które przemawia za zasadnością zawierania umów powierzenia. Inne stanowiska wskazują, iż biegły rewident, wykonując swoje obowiązki ustawowe, staje się administratorem danych osobowych. Z tego względu za nie tyle niepożądane co niedopuszczalne uznać należy, zawieranie umów powierzenia przetwarzania danych w takiej sytuacji.

Proste to RODO podejmuje temat.

Mając w świadomości swoje własne stanowisko zespołu ekspertów Proste to RODO, podjęliśmy inicjatywę wyjaśnienia zagadnienia. W rozmowie z pracownikiem Izby, ustaliliśmy, iż faktycznie od sierpnia 2018 r., stanowisko, jakie przedstawione zostało w komunikatach ww. podlegało dyskusji. Rozmówczyni wprost wskazuje na fakt, iz na chwilę obecną jest to stanowisko Izby wiążące. Nie mniej jednak z uwagi na praktyki, stosowane w życiu codziennym, podjęte zostały działania, mające na celu jego sprawdzenie, zweryfikowanie. Wystąpiono z oficjalnym zapytaniem do Urzędu Ochrony Danych Osobowych w tej sprawie. Uzasadnieniem dla powyższego były właśnie sygnały, docierające bezpośrednio od biegłych rewidentów, wskazujące na rozbieżność stanowiska Izby i stanowisk IOD.

Infolinia UODO potwierdza.

Potwierdziliśmy w rozmowie z pracownikiem Infolinii UODO, iż faktycznie takie zapytanie ze strony Izby wpłynęło do Urzędu. Obecnie sprawa jest procesowana. Zagadnienie faktycznie wzbudzało wiele kontrowersji. W rozmowie konkluzją staje się także problem nadużywania przez ADO konstrukcji UMPO w relacjach z podmiotaim zewnętrznymi. Otrzymaliśmy zapewnienie, iż ostateczne stanowisko Urzedu niebawem przekazane zostanie do wiadomości za pośrednictwem strony internetowej www.uodo.gov.pl

Kierunkowe wyjaśnienia.

Sprawozdanie finansowe umowa powierzenia. Roboczo jednak, poinformowani zostaliśmy, iż UODO stoi na stanowisku, iż w relacji powstającej w związku z badaniem sprawozdania finansowego przez biegłego rewidenta, nie dochodzi do zlecenia przetwarzania danych osobowych. Rola badanej jednostki sprowadza się do zainicjowania procesu badania sprawozdania finansowego, wyboru biegłego rewidenta i zawarcia umowy.

Stanowisko ostateczne UODO.

Stanowisko ostateczne UODO.​

W swoim stanowisku z dnia 18 października 2019 r. UODO wskazuje iż z uwagi na charakter relacji pomiędzy firmami audytorskimi oraz biegłymi rewidentami a ich klientami, firmy audytorskie występują w roli samodzielnych administratorów.

Procedura realizacji praw osób których dane dotyczą art. 15 – 21 RODO. Kompleksowe omówienie tematu wraz ze wzorami wniosków zapytań i odpowiedzi.

149,00 pln

Test równowagi dla prawnie uzasadnionego interesu administratora. Procedura pozwalająca wykonać test równowag.

198,00 pln

Kompletny Rejestr Czynności Przetwarzania Danych Osobowych dla małych i   średnich firm.

799,00 pln

Dokumentacja RODO dla biura rachunkowego.  Kompletny zestaw wzorów dokumentów i procedur.

1499,00 pln

Jeśli chcesz poznać naszą pełną ofertę, pobierz listę dokumentów RODO, jakimi dysponujemy. W naszej ofercie znajdą Państwo, kompletne procedury postępowania, wzory dokumentacji RODO, wypełnione dokumenty, artykuły, opracowania dydaktyczne.